Owoce na przechowaniu

Co zrobić, żeby owoce szybko się nie psuły? Jak o nie dbać? Jak je przechowywać? Oto kilka sposobów na zapewnienie owocom dłuższej żywotności. A także ogólne porady w temacie odpowiedniego „traktowania” owoców.

Nie chcesz, by banan przywdziewał ciemne barwy? Z całą pewnością nie wkładaj go do lodówki! Chcesz dorzucić banana do sałatki, ale obawiasz się, że sczernieje? Włóż je na 15 minut do gorącej wody lub skrop sokiem z cytryny. Chcesz pokroić banana w kostkę? Użyj przyrządu do krojenia jajek. Kupiłaś zielone banany. Czy wiesz, że możesz przyśpieszyć jego dojrzewanie? Wystarczy, że włożysz go do foliowego woreczka razem z jabłkiem.

Jeśli chcesz, by cytryna była dłużej świeża, trzymaj ją w lodówce… w pojemniczku z wodą! Dzięki temu nie będzie tak szybko wysychać, a chłód wspomoże utrzymanie jędrności miąższu.

Jabłka i gruszki możesz trzymać zarówno w lodówce, jak i na kuchennym blacie. Żadne z tych miejsc nie wpłynie na walory smakowe tych owoców.

 

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.