Papryka chilii – ostra ale zdrowa

Papryczki chilii, chociaż niezwykle ostre, a dla niektórych wręcz nie do przełknięcia – warto jednak jeść. To niewielkie warzywo, zawiera w sobie nieco witamin, a najważniejszym powodem dla którego powinniśmy raz na jakiś czas zadać sobie nieco trudu, przełamać się i zjeść paprykę chilii jest wbrew pozorom – właśnie jej ostry smak! Za ostry, piekący smak odpowiada w papryczce specjalna substancja, która znana jest jako kapsaicyna. Chociaż sprawia nam wręcz ból, a spożycie papryki chilii jest pozornie niezbyt przyjemne (tylko pozornie, bo są jej smakosze), wart ją raz na jakiś czas spożywać. Ze względu na jej toksyczność paprykę należy spożywać w ograniczonych dawkach. Ale w rozsądnej ilości kapsaicynę ma bardzo pożądane działanie: w medycynie jest stosowana zewnętrznie jako środek rozgrzewający stawy i mięśnie (głównie w postaci maści oraz plastrów). Całkiem niedawno okazało się również, że kapsaicynę skutecznie walczy z komórkami rakowymi – pobudza ona komórki rakowe do apoptozy, czyli obumierania. Tak więc choć wybitnie piekąca – to jednak dla niektórych po prostu smaczna i w dodatku skuteczna w walce z rakiem. Warto spróbować!

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.