Papryka – eksplozja witamin

Bez względu na kolor: czerwona czy zielona, żółta czy pomarańczowa – każda odmiana papryki jest niezwykle zdrowa i warto ją mieć pod ręką w każdej kuchni. Papryka jest przede wszystkim bardzo bogatym źródłem witaminy C – jest w niej czterokrotnie więcej wspomnianej witaminy niż w cytrynie! To jednak nie wszystko. Papryka dostarcza również dużo witaminy E oraz bardzo duże ilości kwasu foliowego (dlatego jest ważna w diecie kobiet w ciąży). Ponadto zawiera witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminę B6, która jest ważna w pracy naszego mózgu. papryk a jest również bogata w selen, błonnik oraz potas. Odmiany ostre papryki zawierają ponadto kapsaicynę, jednak należy je spożywać w rozsądnych ilościach. Ich nadmierne, częste spożycie może skończyć się zapaleniem błony śluzowej żołądka czy nerek, zaburzeniami układu trawienia, a nawet rakiem żołądka. Paprykę można przyrządzać na wszelkie sposoby – można ją spożywać w postaci surowej (często występujący składnik sałatek), gotowaną pieczoną lub z grilla. Niezwykle smaczna jest papryka nadziewana farszem z mięsa, ryżu lub kaszy. Warto jeszcze wspomnieć, że papryka jest tym z nielicznej grupy warzyw, która zachowuje swoje właściwości w każdej postaci, nawet marynowanej lub sproszkowanej.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.