Papryka i jej właściwości

Każdy rodzaj papryki jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów i bez względu jaki z nich lubisz (żółtą, czerwoną a może zieloną), warto ją włączyć do swojej codziennej diety. Papryka jest bogatym źródłem witaminy C. Zawiera jej więcej niż cytryna! Poza tym papryka jest również bogata w witaminy z grupy B. witaminę E, beta-karoten, PP, K, a także sole mineralne tj. wapń, żelazo, potas, magnez, miedź, mangan oraz błonnik. Jak widać jest bezcenna dla każdego z nas, bez względu na wiek, płeć oraz stosowaną dietę. Poszczególne rodzaje papryki różnią się nieco między sobą, a więc papryka czerwona jest bardzo bogatym źródłem beta – karotenu. Z kolei zielona papryka ma bardzo dużo kwasu foliowego, tak cennego dla diety kobiet w ciąży. Natomiast żółta i pomarańczowa papryka zawiera dużo związków takich jak luteina i zeaksantyna. Również miłośnicy ostrych papryczek mogą być zadowoleni z ich właściwości. Zawierają one tzw. kapsaicynę, która – w niewielkich ilościach – jest bardzo zdrowa i przydatna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. powoduje ona m.in.  przyspieszenie przemiany materii, ma działanie przeciwrakotwórcze, rozgrzewające,  przeciwbólowe i bakteriobójcze.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.