Papryka nadziewana

Bardzo prosty przepis na przystawkę stanowi przyrządzenie papryki nadziewanej. Jest to stosunkowo prosty przepis i łatwy w wykonaniu; nie potrzebujemy dużo składników i i wielkich umiejętności. Efekt również jest bardzo dobry – gotowa przystawka jest świetnym urozmaiceniem rodzinnego obiadu. Jednak przyrządzenie papryki nadziewanej jest nieco czasochłonne. Do przyrządzenia nadziewanej papryki będziemy potrzebowali kilka papryk (najlepszym rozwiązaniem jest papryka biała), biały ryż, przyprawy (papryka ostra, ryż czarny, sól itp., w zależności od własnych upodobań), mięso mielone, kilka cebul, czosnek oraz jajka i puszka kukurydzy. Najpierw należy umyć dokładnie paprykę i wykroić z niej ostrożnie gniazda nasienne. Następnie przechodzimy do przyrządzenia farszu: mięso mielone podsmażamu na patelni, dodajemy do tego drobno posiekane cebule i czosnek, oraz żółtka kilku jajek (najlepiej dwóch). Mięso podsmażamy z ryżem, po czym dodajemy do niego również odcedzoną kukurydzę. Ostatnim krokiem jest wypełnienie naszych papryk farszem. Tak przygotowane papryki zawijamy w folię aluminiową, każdą osobno i wstawiamy do piekarnika na 180°C na 40 – 60 minut (oczywiście, co jakiś czas sprawdzamy), wszystko zalewamy wodą, bo papryki będą się dusić w prodiżu. Papryka gotowa!

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.