Pasta jajeczna – świetny dodatek na kanapkę

W każdej kuchni przydaje się od czasu do czasu różnego rodzaju pasta lub sos. Do kanapek, sałatki (w szczególności ten drugi), najczęściej kupny, rzadziej własnoręcznie zrobiony. Warto spróbować zrobić taką pastę samemu. Obok satysfakcji, każdy nas będzie posiadał własną, smaczną pastę na kanapkę. Zaczynamy! Do wykonania pasty będzie nam potrzebne kilka jajek, nieco cukru, bułkę tartą oraz chrzan. Te kilka składników wystarczy. Najpierw należy ugotować jajka na twardo w lekko osolonej wodzie. Ugotowane jajka należy obrać i oddzielić żółtka od białek. Białka kroimy na połówki. Żółtka musimy teraz utrzeć z cukrem, starając się pozbyć wszelkich grudek. Następnie dodajemy do pasty bułkę tartą i nadal mieszamy. Łączymy wszystkie składniki z białkami i mieszamy dodając chrzan. Pasta gotowa! Możemy ją podawać na Wielkanoc, która świetnie komponuje się ze święconką (wędliny i kiełbasy). Jednak warto ją zrobić kilka razy w roku. Jest bardzo smaczna!

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.