Paszteciki po irlandzku

Składniki: Farsz: 25 dekagramów mięsa mielonego, 2 ziemniaki, cebula, jajko, natka od pietruszki, 50 mililitrów bulionu,sól, pieprz, łyżeczka chrzanu, ćwierć łyżeczki angielskiej musztardy. Ciasto: 35 dekagramów mąki, 12 dekagramów masła, pół łyżeczki zmielonej gorczycy.

Na początek należy ręcznie wyrobić mąkę z masłem i gorczycą aż do powstania kruszonki. Następnie trzeba dodać 4 łyżki wody i zagnieść, po tym włożyć na godzinę do lodówki. Po zrobieniu ciasta trzeba obrać ziemniaki i drobno je pokroić, a także posiekać cebulę i natkę. Po zrobieniu tego, trzeba dodać składniki do mięsa i dobrze wymieszać. Następnie wlać bulion, przyprawić do smaku. Ciasto trzeba rozwałkować do grubości 4 mm i wykrawać okrągłe placuszki, nakładać na nie farsz i sklejać, jak pierogi. Paszteciki kładzie się na blasze, smaruje jajkiem i piecze w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, po czym należy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i odczekać jeszcze około 20 minut.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.