Pierś kurczaka

Składniki: pół kilo piersi kurczaka, czosnek, 2 łyżki mąki pszennej, papryka, 2 łyżki sosu sojowego, ćwierć szklanki mleka, sól i pieprz, olej, szklanka wody.

Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, podobnie zrób też z papryką. Filety z piersi skrop sosem sojowym, a następnie zmiażdż czosnek i dodaj do sosu, który musisz odstawić na około pół godziny w chłodne miejsce. Przez około 3 minuty podsmaż paprykę, a następnie dodaj do niej mięso. Ciągle mieszając podsmażaj zawartość patelni przez około 7-8 minut. Następnie zaprósz potrawę mąką i czekaj aż do zeszklenia się mąki. Dodaj mleko, wciąż mieszając. Na koniec powoli dodajemy wodę, by uzyskać niezbyt gęsty sos (nie należy wlewać od razu całej wody). Potrawkę tę najlepiej podawać z ryżem i surówką warzywną.

Jest to danie łatwe i szybkie do wykonania. Podany przepis z całą pewnością wystarczy na obiad dla czterech osób.

 

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.