Pizza prosto z patelni

Nie zawsze mamy okazję iść na pizzę do restauracji. Kupowanie zaś ciasta w supermarkecie nie zawsze dobrze się kończy. Ale na szczęście możemy spróbować sami wyprodukować pizzę. I to taką, o jakiej zawsze marzyliśmy. Potrzebujemy do niej 4 jajek, 100 g wędliny, szczypiorek, 2 łyżki mąki i 2 łyżki mleka, 2 pomidory, oregano, 100 g sera żółtego, inne przyprawy do smaku.

Pomidory należy obrać ze skórki i pokroić w paserki. Można delikatnie je przyprawić. Wędlina musi zostać pokrojona w drobną kostkę, a szczypiorek posiekany. Następnie ubijamy białka na sztywno, dodajemy szczyptę soli, następnie wrzucamy żółtka i kontynuujemy ubijanie. Dorzucamy mąkę, mleko i bardzo dokładnie mieszamy powstałe ciasto.

Na patelni układamy pomidory, posypujemy je wędliną, żółtym serem, przysypujemy oregano i szczypiorkiem, a następnie przykrywamy patelnię aż do momentu rozpuszczenia się sera i ścięcia się jajka. Będzie to trwało około 15 minut. Po tym czasie nasza pizza jest już gotowa do zjedzenia.

 

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.