Pomidor – czerwony gość na naszym stole

Pomidor to bardzo powszechne warzywo. Jest on w zasadzie stałym bywalcem na naszych stołach. Dodawany do zup, bigosu, fasolki po bretoński, lecza węgierskiego. Składnik wielu surówek. Wreszcie – jego plasterki bardzo często po prostu używamy jako dodatek do kanapek. Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej: dopiero stamtąd dostały się do Europy. W Ameryce uprawiano je już osiem tysięcy lat temu! Pomidory możemy podzielić na wiele odmian: wyróżniamy więc m.in.: pomidory czereśniowe, średnioowocowe, pomidory typu Lima oraz pomidory wielkoowocowe.  Wśród tych czterech grup wyróżnić można jeszcze całą masę różnych odmian. Owoce pomidorów można spożywać w zasadzie w każdej formie: surowe – jako dodatek do kanapek, lub składnik surówek lub zup. Ponadto pomidory można również przetworzyć na przeciery lub soki. Owoce pomidora są niezwykle cenne ze względu na jego wartości odżywcze. Pomidor zawiera białko, witaminy A, witaminy z grupy B, witaminę C oraz PP. Ponadto szereg składników mineralnych (magnez, fosfor, żelazo.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.