Przechowywanie serów

Sery – wszystkie rodzaje, powinno się przechowywać w warunkach chłodniczych, pod przykryciem. Może to być np. talerz czy półmisek ze szklanym kloszem, postawiony w chłodnej i wilgotnej przewiewnej spiżarni. Serów nie powinno się trzymać w pobliżu zamrażalnika i w zamrażalniku. Zimno hamuje bowiem proces dojrzewania. Do lodówki sery wstawiamy w oryginalnych opakowaniach, ewentualnie każdy ich kawałek  powinien być zawinięty osobno np. w folię aluminiową. Dobrfą alternatywą dla folii aluminiowej jest również torebka foliowa, przeznaczona do zamrażania produktów. Jednak do przechowywania serów w plastikowych torebkach nadają się jedynie niektóre ich odmiany; sery żółte lekkie – nie pleśniowe. Oddzielnie powinno się pakować w szczególności sery w różnych gatunkach. Ważne jest tu przede wszystkim szczelne zapakowanie, tak aby sery nie przesiąkły nawzajem swoim aromatem. Natomiast sery, które mają bardzo silny aromat, w ogóle powinniśmy przechowywać jak najdalej od wszelkich produktów spożywczych. Warto pamiętać, że aby sery zachowały swój smak i aromat, sery należy wyjąć ok. godziny przed podaniem.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.