Przekładaniec brzoskwiniowy

Składniki:

6 jajek

szklanka cukru

szklanka mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

6 dag żelatyny

4 łyżki cukru

litr jogurtu naturalnego

puszka brzoskwiń

herbatniki

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy dodając cukier, żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Żelatynę rozpuszczamy w połowie ilości przegotowanej wody. Brzoskwinie miksujemy razem z sokiem na jednolitą masę, a następnie dodajemy połowę rozpuszczonej żelatyny i mieszamy. Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki by stężała. Jogurt łączymy z cukrem i roztrzepujemy, dodajemy resztę rozpuszczonej żelatyny i wylewamy na masę brzoskwiniową. Na tężejącej masie wykładamy herbatniki. Można je nasączyć spirytusem. Wylewamy na wierzch stopioną czekoladę. Zamiast herbatników możemy na masę jogurtową wylać dowolną galaretkę.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.