Przyrządzenie i podanie kawy – (nie)łatwa sztuka

Wbrew pozorom odpowiednie przyrządzenie i właściwe podanie kawy – podobnie jak to ma się w przypadku herbaty – wcale nie należy do najłatwiejszych. Możemy nawet powiedzieć, że jest to swego rodzaju kulinarna sztuka. Sposobów przyrządzania kawy jest bardzo dużo. powszechnym, zwykłym domowym sposobem zasypujemy po prostu ok. dwie łyżeczki kawy do szklanki czy też kubka (podobnie jak w przypadku herbaty robimy błąd, gdyż kawę podaje się w filiżance), po czym zalewamy ją gorącą wodą. Jednak sposobów przyrządzania i podawania kawy jest bardzo dużo zależności od kraju i regionu. Przytoczmy jednak kilka podstawowych zasad. Przede wszystkim kawy nie powinno się zalewać wrzątkiem, a wodą gorącą w temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza. Do kawy możemy dodać odrobinę śmietanki, lub mleka i wsypać jedną – dwie łyżeczki cukru. Jest to najprostszy sposób na przyrządzeni kawy. Można również kawę rozpuszczalną zalać w filiżance, a na jej wierzch położyć nieco bitej śmietany posypanej cynamonem (dobra alternatywa dla śmietanki do kawy). Jest to proste i bardzo efektowne rozwiązanie.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.