Rolada szpinakowo – łososiowa

Rolada szpinakowo łososiowa to danie bardzo smaczne, wegetariańskie oraz – bardzo zdrowe. Dlatego choć wymaga nieco pracy – warto poświęcić troszkę czasu Nan jej przygotowanie. Jej obecność na stole wzbudza zainteresowanie gości. Śmiało można podać ją jako przystawkę na przyjęciu. Do jej przygotowania potrzebujemy ok. kilograma mrożonego szpinaku, cztery jajka, przyprawy, 40 dag łososia w plastrach, łyżeczkę masła, twarogi śmietankowe (dwa, trzy), sól i czosnek (drobno posiekany świeży, lub granulowany). Szpinak należy podsmażyć na maśle doprawiając czosnkiem i pieprzem, po czym wymieszać z masą przyrządzoną z białek i twarogów a poźniej z żółtkami. Pieczemy to wszystko na niedużej blasze wyłożonej papierem w temperaturze 190 stopni przez około piętnaście minut. Upieczone, ostudodzone ciasto mieszamy z twarogiem, na całej jego powierzchni układamy plastry z łososia i tak przygotowaną roladę zawijamy w całość. Gotową już roladę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Rolada gotowa!

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.