Rosolis orzechowy – orzechówka

W domowym barku mamy już własnoręcznie przyrządzone wino, nalewkę babuni..może przyszedł czas na popularna „orzechówkę”? Orzechówka to popularna w ostatnim czasie nalewka, na bazie orzechów włoskich, o gorzkim smaku, jednak właściwościach leczniczych. Polecana jest szczególnie osobom z problemami trawiennymi, chorobami żołądka. Ułatwia trawienie ciężkostrawnych potraw i likwiduje uczucie „ciężkości” na żołądku. Do jej przygotowania będzie nam potrzeba ok. 10 – 20 orzechów włoskich, trochę goździków, 0,5 litra wody, butelka lub słoik, 0,5 litra spirytusu, ok. 300 gram cukru oraz 1 gram kwiatu muszkatołowego. Orzechy należy zebrać jeszcze w lipcu – kiedy są jeszcze zielone. Następnie drobno je kroimy i wrzucamy do naczynia razem z goździkami i kwiatem muszkatołowym, po czym zalewamy spirytusem. Po zaaniu całości spirytusem gotujemy wodę, i po doprowadzeniu jej do temperatury wrzenia, wsypujemy cukier i mieszamy, aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Powstały w ten sposób syrop, po ostudzeniu wlewamy do słoika (lub butelki).

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.