Ryby – sposób przyrządzenia

Sposobów na przyrządzenie ryb jest całe mnóstwo. Ryby możemy zarówno usmażyć na patelni, jak również upiec w piekarniku, ugotować. Możemy ryby udusić, podawać na ciepło lub na zimno. Możemy je również położyć na grillowym ruszcie, czy też ugotować na parze. Tak więc jak przyrządzić ją odpowiednio? Oto kilka wskazówek. Przede wszystkim, ryba musi być świeża (rozpoznamy to m.in. po lśniącej skórze). Ponadto, ryba ma intensywny smak i zapach, „rybny”, który należy zneutralizować, skraplając ją cytryną. Kiedy mamy mocno zmrożone kawałki ryby, nie należy ich rozmrażać a od razu wrzucic na patelnię. Najlepszym w tym wypadku olejem jest olej rzepakowy, lub oliwa z oliwek. Do wszystkich ryb stosujemy przyprawy uniwersalne takie jak czosnek, pieprz, cząber, cebula, koper, curry. Podczas gotowania należy uważać, żeby mięso ryby się nie rozpadło – jest bardzo wrażliwe – dlatego należy włożyć go do wody z odrobiną wina, wywaru z włoszczyzny. Natomiast do pieczenia ryb w piekarniku, najlepiej nadaje się folia aluminiowa, którą należy zawinąć rybę, zanim włożymy ją do piekarnika.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.