Ryż

Ryż to najbardziej rozpowszechnione – wbrew pozorom – zboże na świecie. Uprawia się je niemal na całej kuli ziemskiej, a jego ziarna stanowią pożywienie dla przeszło połowy mieszkańców ziemskiego globu. Jest zboże najbardziej uniwersalne – wykorzystuje się zarówno jego ziarna, płatki a także mąkę do przygotowywania macznych potraw. Na świecie istnieje bardzo dużo odmian ryżu. Różnią się one nie tylko kształtem ziaren i wyglądem, ale również zawartością skrobi. Najwięcej skrobi znajdziemy w ziarenkach krótkich za to pękatych. Najmniej znajdziemy jej w ziarnach podłużnych i cienkich. Panuje niepisana zasada, którą warto pamiętać przy wyborze ryżu na sklepowej półce: im ryż jest bardziej smukły i długi, tym danie z niego przygotowane będzie bardziej sypkie. Generalnie spośród wielu odmian ryżu, wszystkie z nich możemy ująć w trzech podstawowych: pierwsza odmiana, to ryż długoziarnisty, taki jak odmiany basmati czy patna. Tego rodzau ryż jest bardzo sypki i świetnie nadaje się np. do sałatek. Pozostają nam jeszcze dwie odmiany: ryż średnioziarnisty (arborio, jasmine), oraz ryż krótkoziarnisty, (originario).

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.