Rzodkiew – w surówkach i na kanapce

Rzodkiew znana jest na całym świecie. Znane są jej trzy gatunki jednak w Polsce występują jedynie dwa: rzodkiew zwyczajna oraz rzodkiew świrzepa. Jest znana jako warzywa. Uprawiana już w starożytności (uprawiali ją rzymscy niewolnicy), znana w polskiej kuchni od lat. Składnik przede wszystkim wielu surówek oraz kanapek. Rzodkiew spożywa się na surowo, w formie wyżej wymienionej; pojedyncze rzodkiewki niektórzy traktują również jako przekąskę. Rzodkiew jest bardzo cenna ze względu na wartości odżywcze. W ponad 90 procentach składa się z wody; zawiera również szereg składników bardzo ważnych dla funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim zawiera mnóstwo witamin: B1, B2, witaminę PP, B6, witaminę C oraz kwas foliowy. Jest również źródłem składników mineralnych takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz – w bardzo niewielkich ilościach – cynk. Rzodkiewkę poleca się osobom przebywającym na diecie odchudzającej ze względu na jej właściwości: rzodkiewka syci, nie tuczy a przede wszystkim zawiera bardzo mało kalorii: w 100 g  rzodkiewki znjdziemy jedynie 12 kalorii.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.