Sałata w kuchni

Sałata w kuchni to nic nowego. Zarówno ta powszechnie znana tzw. masłowa jak i równie smaczna – pekińska. Ale już nie każdy wie, jak należy obchodzić się z sałatą, tak aby nie trafiła swoich właściwości odżywczych oraz smakowych. Przede wszystkim najważniejsze jest, aby kupować sałatę bardzo świeżą i niemal natychmiast ją zużywać do potraw. Do dłuższego przechowywania nadaje się tylko i wyłącznie sałata lodowa (w lodówce, zawinięta w foliową torebkę), jednak i ona może przebywać w lodówce maksymalnie dwa – trzy dni. Sałaty  świetnie się nadają na surówki. Należy ją przedtem bardzo dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą. Warto pamiętać, że liści sałaty się nie kroi! Sałatę delikatnie rwiemy palcami na drobne kawałeczki. Kontakt z metalem niekorzystnie wpływa na to warzywo, a ponadto sałata rwana jest bardziej puszysta niż krojona. Warto również pamiętać, że sałatka pokropiona sokiem z cytryny, lub posypana solą bardzo szybko zaczyna więdnąć i ciemnieć. Dlatego jeśli do surówki chcemy dodać odrobinę soli i skroplić ją sokiem z cytryny, wcześniej należy taką surówkę dokładnie wymieszać, aby oba składniki w jak najmniejszym stopniu stykały się z sałatą.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.