Sałata – zielony składnik surówek

Sałata (sałata siewna) to gatunek rośliny, która należy tylko i wyłącznie do roślin uprawnych. Jest to roślina bardzo łatwa w uprawie, nie wymaga specjalnej gleby oraz nasłonecznienia. Miejsce zasiania może być zarówno bardzo słoneczne jak i wpół ocienione. Jedynie w czasie upałów wskazano jest cieniowanie sałaty, aby nie uległa „spaleniu” słońcem. Sałata jest składnikiem większości polskich surówek. Znamy co najmniej cztery odmiany sałaty i każda z nich ma swoje zastosowanie w kuchni. Sałatę jada się na surowo, w postaci surówek, lub też na kanapce. Używa się jej również do dekoracji potraw mięsnych i sałatek. Ceniona w kuchni ze względu na swoje właściwości odżywcze. Zawiera miedzy innymi nieco witaminy C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, czy witaminę A. Jest bogatym źródłem składników mineralnych takich jak magnez, wapń oraz potas. Na polskim stole używana od średniowiecza.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.