Sałatka brokułowa

Niektórzy ją uwielbiają i chwalą za smak. Inni – w szczególności dzieci – nie chcą jej nawet tknąć. Chociaż bardzo zdrowa, to nie do końca smaczna. Często jednak pojawia się na naszych stołach, miedzy innymi dlatego, że zawiera w sobie bogactwo witamin i minerałów. Do jej przygotowania potrzebujemy 2 – 3 brokuły, trzy czerwone cebule, jogurt naturalny, łyżeczkę masła. Ponadto będzie nam potrzebny ser feta, 200 gram łuskanego słonecznika, oraz majonez i sól, pieprz do smaku. Na początku musimy przygotować główny składnik naszej sałatki – a więc brokuły. Należy je bardzo dokładnie umyć i rozdrobnić na małe „pęczki”. Następnie gotujemy je na parze ok. 15 minut, po czym wyjmujemy z garnka, i po ostudzeniu wkładamy do miseczki. W tym samym czasie możemy już przygotować słonecznik, który wykładamy na rozgrzaną patelnie i rozpuszczoną łyżeczkę masła. W wolnej chwili kroimy ser feta oraz cebulę, które wsypujemy do miseczki z brokułami. Przygotowujemy następnie sos sałatkowy: mieszamy majonez z solą i pieprzem oraz jogurtem naturalnym, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji.   Sałatkę zalewamy sosem a na wierzch wysypujemy prażony słonecznik.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.