Sałatka z makaronem

Składniki: 350 gramów makaronu kokardki (motylki), 180-200 gramów tuńczyka w oliwie, 50 gramów czarnych oliwek, 200 gramów sera mozzarella w kulkach, 200-250 gramów pomidorków koktajlowych, oliwa z oliwek, papryczka chili (kawałek), sól, pieprz, świeże liście bazylii, liście zielonej sałaty.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie, następnie odstaw go do przestudzenia (najlepiej w jakieś chłodne miejsce). Oliwę z tuńczyka przelej do małej miski, następnie wrzuć do niej pokrojone w ćwiartki pomidorki, drobno posiekany kawałek papryczki chili oraz posiekaną bazylię. Oliwki pokrój w małe plasterki. Do pomidorów dodaj przestudzony makaron, plasterki oliwek, kulki sera mozzarella i rozdrobnionego tuńczyka. Dopraw według uznania. Po przygotowaniu sałatki, należy włożyć ją na około godzinę do lodówki.

Sałatka ta nadaje się idealnie jako danie na kolację lub drugie, lekkie danie obiadowe. Jest prosta w przyrządzeniu, co sprawia, że jest idealną potrawą na niespodziewane wizyty gości.

 

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.