Śliwki – niedoceniane źródło zdrowia

Owoce śliwek to dość niedoceniane owoce jeśli chodzi o codzienną dietę. Gdy mówimy o owocach mamy na myśli jabłka, gruszki, jednak śliwki – raczej nie. A szkoda bo są one między innymi cennym źródłem błonnika, którego mają w nadmiarze, oraz wielu witamin i minerałów. Śliwka występuje w wielu miejscach na świecie, za wyjątkiem regionów suchych i gorących. Znanych jest około sześciu tysięcy odmian śliwki! W przeciwieństwie do np. jabłek, śliwki powszechnie wykorzystuje się na różne sposoby. Można je spożywać na surowo, jednak najczęściej ze śliwek robi się różnego rodzaju przetwory, bo do tego najlepiej się nadają. Często wykorzystuje się je więc do zrobienia kompotu, powidła, czy dżemu.  Śliwki powinny często gościć w naszym menu. Są bardzo bogate w błonnik, a także witaminy A, C, E, B6, K, polifenole (między innymi kwas chlorogenowy), potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez. Wymienione witaminy są ważne gdyż wpływają na nasze zdrowie oraz urodę. Ponadto śliwki mają działanie antyoksydacyjne.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.