Smaczne, domowe ogórki kiszone

Wraz z nastaniem sezonu ogórkowego, warto zaopatrzyć się w większą ilość tego warzywa, które po odpowiednim przygotowaniu możemy wykorzystywać przez cały rok – do obiadów, sałatek, kanapek i wszelkiego rodzaju potraw. Jednym ze sposobów jego przyrządzenia jest zakiszenie ogórków w słoikach. Co prawda każdy ma swój autorski sposób na przygotowanie kiszonych ogórków, ale czasem warto poradzić się odpowiedniego przepisu. Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w odpowiednie do kiszenia ogórków słoiki. Najprostszym rozwiązaniem będą tutaj duże kilkulitrowe słoiki zakręcane zwykłą nakrętką. Po ich wyparzeniu są gotowe do użycia. Najpierw należy przygotować dużą ilość wody wraz z solą kamienną, według proporcji: jedna łyżka stołowa na jeden litr wody. Dlatego warto sobie wcześniej wyliczyć ile ogórków będziemy zaprawiać i ile soli będzie nam potrzeba. Można wykorzystać w tym celu pięciolitrową wodę mineralną (lub źródlaną). Umyte dokładnie ogórki układamy w słoikach jak najbardziej ciasno, po czym powoli zalewamy gorącą zaprawą. Do słoików dodajemy również przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, koper i czosnek, czasem można dodać również papryczki chilii.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.