Smaczny i czerwony – wigilijny barszcz

Królem każdego wigilijnego stołu jest barszcz czerwony. Co zrobić by barszcz nie stracił swojego czerwonego, intensywnego koloru? po pierwsze, aby barszcz zachował piękny czerwony kolor musi być zachowana odpowiednia proporcja pomiędzy burakami, a wodą. Proporcja ta wynosi 1 kilogram buraków czerwonych na dwa litry wody. Ponadto barszcz zawsze powinien być gotowany z przygotowaną w tym celu wodą. Woda do barszczu powinna być wcześniej osolona oraz odpowiednio zakwaszona, wcześniej razem z burakami. W tym celu zanim przystąpimy do przygotowywania barszczu wigilijnego buraki obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i umieszczam w słoiku razem z dwiema kromkami chleba razowego. W ten sposób powodujemy fermentację buraków, które nadają się poźniej świetnie nie tylko do barszczu ale i wielu innych potraw, a powstała w ten sposób woda powinna być dodana do wywaru. Ponadto aby barszcz zachował swoją barwę, powinien gotować się powoli, w stałej temperaturze i bez przykrycia.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.