Studencka dieta

Aby efektywnie przygotować się do sesji, nie wystarczy tylko wkuwać materiału po nocach i wypijać hektolitrów kawy. Warto również zadbać o swoją zróżnicowaną dietę, co w przypadku studentów jest niedoceniane. Jest to jednak bardzo ważne dla pracy mózgu. Do sprawnego funkcjonowania układu nerwowego jest potrzebna m.in. lecytyna. Znajduje się ona w wielu produktach spożywczych, takich jak soja, orzechy, kiełki pszenicy, żółtka jaj, ryby, warzywa kapustne, wątróbka i wołowina. Innym ważnym składnikiem mineralnym spełniającym podobną rolę są kwasy nienasycone. Są one obecne w mięsie ryb morskich lub słodkowodnych (np. karpia). Bogate w kwasy nienasycone są także oleje tłoczone na zimno takie jak – oliwa z oliwek, olej lnianym czy rzepakowy. Dla systemu nerwowego są również bardzo ważne witaminy m.in. C, E oraz A, tzw. przeciwutleniacze. Znajdują się one w takich produktach spożywczych jak świeże warzywa i owoce, także te dzikie, bogate w barwniki – jagody, dzika róża, czeremsza, czarny bez i rokitnik. Podsumowując bardzo ważne w studenckiej diecie są m.in.: soja, orzechy, kiełki pszenicy, żółtka jaj, ryby, warzywa kapustne, wątróbka i wołowina oraz mięso różnych ryb, owoce i warzywa.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.