Świat przypraw

W wielu kuchniach, jakie widziałam, wszystkie przyprawy stały w jednym koszyczku, w swoich oryginalnych opakowaniach. Większość z nich była pootwierana, zapachy przypraw mieszały się ze sobą, z czasem wietrzały, a i dość często wysypywały się przez nieuwagę któregoś z użytkowników kuchni. Innym sposobem, również nie najlepszym, jest wrzucanie przypraw do szuflady. Ciężko później cokolwiek w takim misz-maszu znaleźć, a i z estetycznym wyglądam nie ma to nic wspólnego.

W jaki więc sposób przechowywać potrawy tak, by nie traciły swych właściwości?

Najlepszym sposobem jest zakupienie szklanych pojemniczków i przesypanie tam zawartości torebeczek. Szklane pojemniczki mają dwa podstawowe plusy – wyglądają estetycznie i widać, jak wiele przyprawy nam jeszcze zostało. Istotnym jest jednak wtedy miejsce, w którym trzymamy pojemniczki, ponieważ przyprawy powinny być przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu.

Doskonale też swoją rolę będą spełniać drewniane pojemniki, jednak ich mankamentem jest to, że nie widać, ile przyprawy zostało nam do końca.

Warto zainwestować w tego typu pojemniki, żeby później nie marnować pieniędzy na przyprawy, bo poprzednie zwietrzeją.

 

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.