Szczypiorek – przyjaciel człowieka

Szczypior, choć bardziej znany jest pod nazwą szczypiorek, jest prawdziwym żywieniowym przyjacielem dla człowieka. Jest to roślina zaliczana do grupy roślin czosnkowatych i występuje powszechnie na całym świecie. Bardzo znana w polskiej kuchni gdzie najduje zastosowanie zarówno na na kanapkach jak również dodatek do różnego rodzaju serów czy twarogów. Roślina ta jest bardzo pożądana w kuchni – bo jej liście zawierają bardzo dużo witaminy C, nawet 50 – do 100 mg w 100 g! Szczypiorek zawiera również karoten, witaminę B2, sód, wapń, potas, fosfor oraz żelazo. Dzięki wysokiej zawartości wymienionych składników odżywczych, ma duże znaczenie lecznicze: wzmaga apetyt, ma właściwości obniżające ciśnienie, a także przyśpiesza trawienie. Szczypiorek dzięki swoim właściwościom był znany już w starożytnym Egipcie; jednak jego rozpowszechnienie nastąpiło dopiero w XVI wieku.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.