Szerokie zastosowanie pietruszki

Pietruszka ma szerokie zastosowanie w światowej kuchni. Pietruszka, szeroko uprawiana na całej kuli ziemskiej, rośnie również dziko – na Bałkanach, Afryce i Wyspach Kanaryjskich. Duże możliwości kulinarne pietruszka zawdzięcza, że wykorzystuje się ją w kuchni w zasadzie całą – korzeń, oraz jej natkę; nie wykorzystuje się jedynie łodygi. Natka pietruszki stanowi świetny dodatek do zup i niektórych potraw, podawana na surowo, świeża. Z kolei korzeń pietruszki jest najczęściej podawany do zup, wchodząc w skład tzw. włoszczyzny. Natka pietruszki jest bardzo cenna ze względu na swoje wartości odżywcze. Zawiera dużo witamin z grupy B, prowitaminę A, oraz witaminę C, jak również żelazo. Poza wartością odżywczą, nać pietruszki bywa dodawana do potraw ze względu na swój smak i aromat. Pietruszka jest również traktowana jako środek leczniczy. Wykorzystuje się zarówno jej korzenie jak również łodygi oraz nać, w przypadku problemów z nerkami. Ułatwiają również trawienie.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.