Szkodliwe słodycze

Od wczesnego dzieciństwa jesteśmy przyzwyczajeni do słodkich smaków. Ciastka, ciasteczka, cukierki, lizaki – wszystkie te produkty zaczynamy spożywać już w pierwszych latach życia. W miarę im więcej spożywamy słodyczy, pożądanie słodkiego smaku jest coraz większe. Każdy cukierek ciągnie za sobą następny. Słodyczy nie powinniśmy się wyrzekać całkowicie – w rozsądnych ilościach nie są one szkodliwe. Jednak w nadmiarze mogą się przyczynić do wielu chorób, nadwagi i zaburzeń apetytu. Jakich słodyczy należy wystrzegać się w szczególności? Należą do nich m.in. różnego rodzaju ciastka z kremem, które przysparzają dużych trudności trawiennych. Dalej – ciastka francuskie, żelki (to bardzo kaloryczna przekąska bez cennych wartości odżywczych), wszelkiego rodzaju ciastka, lizaki, twarde cukierki, cukierki miękkie (takie jak np. krówki czy cukierki toffi), które są szczególnie niebezpieczne dla zębów. Oblepiają one mianowicie przestrzeń między zębami oraz same zęby; trudno je usunąć a ich pozostawanie w tym miejscu prowadzi do szybkiego rozwoju próchnicy. Słodycze to nie tylko puste kalorie. Są to również substancje glazurujące, utrzymujące wilgotność oraz cała masa sztucznych barwników i aromatów.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.