Szybki torcik

Torcik na szybko jest świetną słodką przekąską, deserem dla dzieci. Do jego przyrządzenia potrzebujemy jedynie kilka składników: opakowanie okrągłych biszkoptów, różnego rodzaju elementy dekoracyjne (według uznania mogą to być owoce, cukierki, posypka), gorąca woda do rozpuszczenia galaretki, trzy opakowania różnych galaretek, dwa opakowania bitej śmietany w proszku oraz mleko do przyrządzenia bitej śmietany (około dwie szklanki). Przyrządzenie torcika rozpoczynamy od rozpuszczenia galaretek. Dwie z nich w 400 ml wody, a jedną w 300 ml (ta będzie na wierzch torcika). Rozpuszczone galaretki odstawiamy. Następnie dno tortownicy wykładamy okrągłymi biszkoptami. Kiedy galaretki zaczynają gęstnieć, ostrożnie łączymy je z przygotowaną w tym celu bitą śmietaną. Gotowy krem galaretkowo – śmietankowy wylewamy na biszkopty (tak mniej więcej do połowy wysokości – bo chcemy uzyskać dwie różnobarwne warstwy). W ten sam sposób postępujemy z drugą galaretką. Całość urozmaicamy wybraną przez nas dekoracją: mogą to być cukierki, polewa, posypka itp. Na samą rórę, czyli na wyłożone ozdoby wylewamy trzecią warstwę galaretki. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki, tak aby dobrze stężała.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.