Tarta pistacjowa

Składniki: 250 gramów mąki, 150 gramów masła, jajko, sól, 50 gramów cukru, wanilia, 60 gramów masła, 60 gramów cukru, jajko, 60 gramów mielonych migdałów, wanilia, łyżka pasty pistacjowej, kilogram moreli.

Na początek należy wymieszać suche składniki na ciasto, następnie dodać do tego masło, rozcierając je w palcach z mąką. Kolejnym krokiem jest dodanie jajka i wymieszanie ciasta, a na koniec ponowne jego roztarcie. Ciasto należy wstawić do lodówki na pół godziny.

Masło na masę należy rozetrzeć, dodać do niego cukier i za pomocą trzepaczki połączyć składniki. Do masy trzeba dodać roztrzepane, lekko ubite jajo i wszystko wymieszać. Kolejno dodaj migdały i pastę pistacjową. Ciasto rozwałkuj, wyłóż do formy i piecz na ślepo około 15 minut. Na koniec do podpieczonej tarty nałóż masę pistacjową, na masie poukładaj morele i piecz w 180 stopniach przez 15 minut.

 

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.