W. Kot – PRL od kuchni

Książka jest swoistą podróżą wstecz, w wspomnienia, do smaków dzieciństwa i młodości. Publikacja zawiera najbardziej znane potrawy okresu Polskiej Republiki Ludowej (takie jak befsztyk tatarski czy śledź po japońsku, a odświeża te zupełnie już zapomniane (na przykład blok czekoladowy). Książka idealna dla tych, którzy w PRL-u się wychowali, jak i dla tych, którzy chcieliby poznać smaki dzieciństwa swoich rodziców czy dziadków. Autor w zabawny sposób wspomina realia życia w Drugiej Rzeczypospolitej, z charyzmą opowiada  historie tamtych lat. Powoduje to, że książka może tak naprawdę zainteresować każdego. Być może książka ta pomogłaby w jakiś sposób zrozumieć młodemu pokoleniu sentyment ich rodziców do czasów, o których się uczą w szkole i rysuje się przed nimi obraz PRL-u jako totalnej biedy, braku wolności i totalnego nieszczęścia, przez co nie potrafią później zrozumieć nostalgii swoich rodziców podczas rozmów o tym okresie historii Polski. Z całą jednak pewnością, dzięki tej publikacji, można powrócić do smaków, które z czasem zostały wyparte z naszej pamięci. Książka warta uwagi ze względu na przepisy, jak i na wspomnienia.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.