Węgierskie leczo

Leczo to rodzima potrawa węgierska, ale coraz częściej króluje na polskim stole. Składniki do lecza są łatwo dostępne, a jego przyrządzenie też nie sprawia większych trudności. Warto spróbować przyrządzić tą potrawę, gdyż jest bardzo smaczna i z względu na składniki – bardzo zdrowa. Do jego przygotowania potrzebujemy dwie cukinie, dwie cebule, trzy papryki (żółta, czerwona oraz biała), puszkę krojonych pomidorów, przyprawy (sól, pieprz ziołowy, majeranek, bazylia), nieco oleju, dwie łyżeczki ostrej papryki, koncentrat pomidorowy, czosnek i kiełbasę. Najpierw należy przysmażyć cebule, czosnek i kiełbasę na niewielkiej ilości oleju do momentu aż się zarumienią. W trakcie smażenia doprawiamy wszystkimi przyprawami wedle uznania. Przygotowana pierwszą część potrawy wrzucamy do garnka, natomiast teraz na patelnię wrzucamy pokrojoną cukinię i paprykę, które również wrzucamy do garnka. Wlewamy następnie trzy – cztery szklanki wody i dusimy wszystko na małym ogniu przez około pół godziny. Po upływie 30 minut dodajemy pomidory w puszce oraz koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze przez następne pół godziny. Leczo jest gotowe!

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.