Wigilijna sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa to doskonały pomysł na potrawę podaną na wigilijny stół. Do jej przyrządzenia potrzebujemy nieco więcej składników niż zazwyczaj, ale efekt jest tego wart. Tak więc musimy przygotować kilka filetów ze śledziowych, ogórki konserwowe, paprykę w proszku, trzy cebule oraz słoiczek grzybów marynowanych. Najpierw przystępujemy do przygotowania filetów śledziowych. Obieramy je ze skórki i kroimy na drobne kawałeczki, około dwóch do trzech centymetrów. Następnie przygotowujemy cebulę, którą kroimy w cieniutkie półplasterki, tzw. piórka; również grzybki i ogórki konserwowe kroimy w drobne kawałki. Przystępujemy teraz do przygotowania sałatki. Sałatkę powinno się układać w przezroczystej salaterce; na dno kładziemy drobno pokrojone śledzie. posypujemy je papryką, po czym układamy drobno pokrojone ogórki, grzybki marynowane oraz cebule. Całość zalewamy pięcioma łyżkami zalewy z grzybków marynowanych lub kilkoma łyżkami oleju. Na samą górę kładziemy kolejną warstwę: śledzie, papryka, grzybki, ogórki, cebula, i ponownie zalewa lub olej. Warstwy układamy do wykończenia składników lub wysokości salaterki.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.