Właściwości czekolady
Nie jest bzdurą to, że czekolada poprawia nastrój. Dzieje się tak za przyczyną składu, w który wchodzą miedzy innymi: tryptofan, glukoza, kofeina, teobromina oraz jony magnezu. Tryptofan jest przekształcany w serotoninę. A w dodatku pod wpływem czekolady zwiększa się poziom endorfin. Ze względu na obecność jonów magnesu w czekoladzie, dostarczam sobie pierwiastek, który zapewni mi odpowiednią pracę mięśni, a także prawidłową pobudliwość psycho-ruchową. Magnez poprawia równie koncentrację i przez wieki zażywany jest przez studentów.
Czekolada to jeden z banalniejszych sposobów na poprawę nastroju i osiągnięcie spokoju umysłu. Oczywiście nie należy zjadać jej w ogromnych, ogromnych ilościach, ponieważ jest bardzo kaloryczna i ta droga raz, dwa zaprowadzi cię do poważnej nadwagi i problemów zdrowotnych.
Nie zapominajmy również, że gdy mowa o czekoladzie w kwestiach zdrowotnych, to jest to najprawdopodobniej mowa o czekoladzie gorzkiej. Mleczna zawiera o wiele większą ilość cukru, co z całą pewnością do poprawy zdrowia się nie przyczynia. Nie należy jednak zupełnie odrzucać czekolady mlecznej. Musimy się po prostu pilnować, by nie przesadzić.