Właściwości czekolady

Nie jest bzdurą to, że czekolada poprawia nastrój. Dzieje się tak za przyczyną składu, w który wchodzą miedzy innymi: tryptofan, glukoza, kofeina, teobromina oraz jony magnezu. Tryptofan jest przekształcany w serotoninę. A w dodatku pod wpływem czekolady zwiększa się poziom endorfin. Ze względu na obecność jonów magnesu w czekoladzie, dostarczam sobie pierwiastek, który zapewni mi odpowiednią pracę mięśni, a także prawidłową pobudliwość psycho-ruchową. Magnez poprawia równie koncentrację i przez wieki zażywany jest przez studentów.

Czekolada to jeden z banalniejszych sposobów na poprawę nastroju i osiągnięcie spokoju umysłu. Oczywiście nie należy zjadać jej w ogromnych, ogromnych ilościach, ponieważ jest bardzo kaloryczna i ta droga raz, dwa zaprowadzi cię do poważnej nadwagi i problemów zdrowotnych.

Nie zapominajmy również, że gdy mowa o czekoladzie w kwestiach zdrowotnych, to jest to najprawdopodobniej mowa o czekoladzie gorzkiej. Mleczna zawiera o wiele większą ilość cukru, co z całą pewnością do poprawy zdrowia się nie przyczynia. Nie należy jednak zupełnie odrzucać czekolady mlecznej. Musimy się po prostu pilnować, by nie przesadzić.

 

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.