Z czym podawać ryby

Jak wiadomo o smaku potraw z ryb nie decyduje tylko i wyłącznie jakość i rodzaj ryby, którą przyrządziliśmy. Do potraw rybnych należy również dobrać odpowiednie dodatki, które harmonizując ze sobą będą wzmacniać smak, czyniąc go odpowiednio intensywnym a jednocześnie subtelnym. W przypadku wszelkiego rodzaju bulionów czy też zup rybnych, jako dodatki świetnie sprawdzają się różnego rodzaju pulpeciki rybne. Ponadto jako alternatywę można dodać również kluseczki rybne, groszek ptysiowy, czy grzanki. Ryby gotowane, podawane w formie dań gotowych, powinno się podawać – najczęściej z ziemniakami, podobnie jak wiele innych rodzajów mięs. Jako alternatywę, zamiast ziemniaków do ryb gotowanych możemy podać piure wraz z surówkami (do ziemniaków dochodzą dodatkowo warzywa z wody), cytryną, sosy gorące , majonezowe, a także masło – może to być masło zwykłe, ale warto urozmaicić potrawę dodając masło czosnkowe czy koperkowe. Do dań z ryb duszonych z kolei nie powinno się podawać ziemniaków – a zamiast nich – pieczywo lub ryż, warzywa z wody oraz surówki. Ryby smażone również można podawać z pieczywem, ale również z ziemniakami i warzywami z wody. Natomiast ryby na zimno świetnie komponują się z różnego rodzaju sosami (np. tatarski).

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.