Zapiekana fasola

Skład: pół kilo szparagów, 100 g masła, 50 g mąki pszennej, pół litra mleka, ćwierć litra rosołu warzywnego, sól, pieprz, gałka, 400 g makaronu rurki, pół kilo mielonego mięsa wieprzowego, 2 gałązki tymianku, 50 g suszonych pomidorów, ząbek czosnku,2 łyżki oliwy, 15 dkg sera mozzarella.

Fasolę gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości, a następnie odsączamy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu beszamelowego, który to doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy na półtwardo makaron, również w osolonej wodzie, a następnie odsączamy. Tymianek siekamy bardzo drobno, a suszone pomidory, po odsączeniu z oliwy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek miażdżymy, a następnie zagniatamy w mięsie mielonym wraz z pomidorami i tymiankiem. Doprawiamy według uznania. Na dno formy do zapiekanek dajemy połowę makaronu, później połowę fasoli, wylewamy na to połowę sosu beszamelowego i rozprowadzamy równomiernie mięso. Dorzucamy resztę fasoli i makaronu, znów polewając beszamelem. Na koniec pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni.

 

 

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.