Zapiekane pomidory

Składniki: 4 duże pomidory, szklanka ugotowanego na sypko ryżu, szklanka drobno posiekanych pieczarek, cebula, oliwa, szklanka utartego sera, łyżka masła, 2 łyżki bułki tartej, liście sałaty, zielenina, sól, pieprz.

Pomidory kroimy w poprzek na dwie części i usuwamy miąższ i pestki. Podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy grzyby i zasmażamy. Dodajemy ryż, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Połówki pomidorów wypełniamy farszem. Masło, ser, bułkę oraz przyprawy ucieramy na jednolitą masę i rozkładamy równomiernie na czubku każdego pomidora. Sok i miąższ z pomidora przecieramy przez sito i wlewamy na dno naczynia, a następnie ustawiamy piekarnik na 200 stopni i zapiekamy przez 20 minut (choć jest to zależne od wielkości pomidorów). Najlepiej podać na liściach sałaty i przyozdobić zieleniną.

 

 

 

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.