Zdrowe i smaczne – kiełki nasion

Kiełki bywają niedoceniane. Niesłusznie, gdyż zawierają bardzo wiele witamin i są bardzo zdrowe, między innymi ze względu na bogactwo wartości odżywczych. Ponadto są bardzo smaczne. Zalety kiełków dostrzegli już średniowieczne społeczności Dalekiego Wschodu. Wierzono, że wpływają one na wzmocnienie odporności organizmu i są lekarstwem na wiele chorób. Dzisiaj zdajemy sobie sprawę, że dobroczynne właściwości kiełków były nieco przeceniane; mimo to jednak – ich smak i pewne wartości odżywcze powodują, ze warto je od czasu do czasu włączyć do naszej codziennej diety. Chociaż nie należy przeceniać ich dobroczynnych właściwości (kiełki same w sobie nie pokryją zapotrzebowania organizmu np. na witaminę C), to jednak warto je spożywać jako urozmaicenie domowego obiadu, na tej samej zasadzie jak traktujemy natkę pietruszki, koperek czy pęczek szczypiorku. Ogromną zaletą kiełków jest fakt, że możemy wyhodować je sami w domu, a najprostszym sposobem jest wyłożenie na mokrą ligninę ziarenek rzeżuchy, które bardzo szybko zaczną kiełkować. Po kilku dniach będziemy mogli cieszyć się własnoręcznie wyhodowanymi kiełkami.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.