Zielone przysmak w kuchni – por

Ten zielony przysmak uprawiany jest na całym świecie. Jest to roślina pochodząca z rodziny czosnkowatych, do Europy dostała się dzięki królowej Bonie, która przybyła do Polski z Włoch. To warzywo jest bezcenne w każdej kuchni. Może być wykorzystywany na wiele sposobów w gastronomii, jednak najczęściej jest spożywany przez Polaków na surowo. W tej postaci możemy go napotkać zarówno w przeróżnych sałatkach, jak i surówkach. W najprostszej postaci plasterki pora można po prostu położyć na kanapkę. Do spożycia nadaje się głównie łodyga i część liści, które również posiadają intensywny smak. Por jest cennym warzywem nie tylko ze względu na swój smak. Jest on również bogatym źródłem składników odżywczych, dzięki czemu stał się pożądanym warzywem na stołach. Pora zawiera między innymi wspierającą wzrok witaminę A, znakomite dla układu nerwowego witaminy z grupy B, a także cenną dla odporności witaminę C i witaminę młodości E. Ponadto por ma działanie wspierające proces odchudzania, a także działanie bakteriobójcze. Por, poza nielicznymi przypadkami (np. alergia), jest zalecany właściwie wszystkim w tym rekonwalescentom, osobom starszym dzieciom czy kobietom karmiącym piersią.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.