Ziemniaki – bogactwo minerałów

Popularnie zwane również kartoflami, są najpopularniejszą rośliną w Europie. Uprawiano je już w północnych Andach przeszło osiem tysięcy lat temu. Do Europy sprowadzili je Hiszpanie po podboju państwa Inków. Ziemniak bardzo szybko zakorzenił się w menu Europejczyków, stając się potrawą dla każdego – zarówno dla chłopów jak i sfer wyższych. Dieta dzisiejszego przeciętnego Europejczyka stanowi około 33 kilogramów ziemniaków rocznie. Czy to dużo? Wydaje się, że raczej – wbrew pozorom nie. Ziemniak ma szerokie zastosowanie w gastronomii. Spożywamy jedynie bulwy, które zostały najpierw poddane obróbce cieplnej. Możemy je piec, smażyć lub gotować. Można je przyrządzić na różne sposoby – jako dodatek do dań, jako przystawkę (ziemniaki faszerowane, czy jako osobną przekąskę – frytki). Wartości odżywcze w 100 g surowego ziemniaka zawierają: nieco białka – dwa gramy, dość dużo węglowodanów – 19 g, nieco błonnika – ok. 3,1 g. Ziemniaki – co ciekawe – w ogóle nie zawierają tłuszczy. Jako ciekawostkę można podać, że gdzieniegdzie powstały pomniki ziemniaków, np. w Poznaniu czy Biesiekierzu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.