Żurek wielkanocny

Żurek to zupa, która niezmiennie kojarzy się nam z Wielkanocą. Jest to pyszna zupa, jednak rzadko przyrządzana, ze względu na ilość czasu jaki pochłania. Dlatego w wielu domach przygotowuje się ją jedynie na święta wielkanocne. A warto ją przyrządzać częściej gdyż jest bardzo smaczna i zdrowa. Do jej ugotowania potrzebujemy torebkę żurku w proszku, kostkę rosołową, 10 jajek, kilka ziemniaków, pętko kiełbasy, oraz przyprawy. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków pokrojonych w kostkę wraz z kostką rosołową w garnku. W tym samym czasie należy już przygotować sobie jajka – trzeba je w osobnym naczyniu ugotować na twardo. W innym garnuszku przyrządzamy żurek z torebki według przepisu, po czym wlewamy go do ugotowanych już ziemniaków. Do gotującego się żurku dodaj po kilku minutach pokrojoną kiełbasę a następnie w ostatniej fazie – pokrojone w połówki jajka. Po chwili żurek jest gotowy. na talerzu można go udekorować natką pietruszki i doprawić przyprawami.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.